Psychomotorische therapie (PMT)

Psychomotorische therapie (PMT)

Het gebruik van bewegingsgerichte- en lichaamsgerichte methodieken

De afkorting PMT staat voor psychomotorische therapie. Dit is een ervaringsgerichte therapie voor zowel kinderen, jongeren als volwassenen met psychische en/of psychosociale problemen. Psychomotorische therapie maakt gebruik van bewegingsgerichte- en lichaamsgerichte methodieken. Door middel van het ervaren van het eigen lichaam en in combinatie met verschillende bewegings- en spelvormen richt psychomotorische therapie zich op het beïnvloeden van het denken, voelen en handelen. Klachten zoals somberheid, angst, prikkelbaarheid, onzekerheid tegenover anderen, spanningen, eetproblemen of burn-out hebben ook een lichamelijke kant. Een psychomotorisch therapeut richt zich daarom met name op wat het lichaam aangeeft: lichamelijke spanningen, lichaamstaal, lichaamshouding, de manier van bewegen, ademhaling en lichaamsbeleving. Door hier op een lichamelijk actieve manier aan te werken kunnen klachten worden verminderd of weggenomen.

 

Het doel van psychomotorische therapie is het bewust worden van de lichaamssignalen, gevoelens (emoties), gedachten en gedragspatronen. De psychomotorisch therapeut maakt gebruik van bewegingsvormen en lichaamsgerichte technieken. Al doende wordt geleerd om lichaamssignalen, gevoelens en gedragspatronen te herkennen, te begrijpen en waar nodig hier op een andere manier mee om leren gaan.

 

 

Voor wie is psychomotorische therapie geschikt

Psychomotorische therapie is breed inzetbaar en het gebruik van bewegingsvormen en lichaamsgerichte technieken is aanpasbaar en schaalbaar. Dit maakt dat deze therapievorm effectief is voor zowel kinderen, jongeren als volwassenen.

Psychomotorische therapie wordt volledig vergoed vanuit de Jeugdwet voor kinderen en jongeren tot 18 jaar (tot 23 jaar vanuit de verlengde Jeugdwet). Voor volwassenen is (deels) vergoeding mogelijk vanuit de zorgverzekeraar, dit is afhankelijk van de zorgverzekeraar en de pakketkeuze. In sommige gevallen kan ook een werkgever bijdragen in de kosten.


Therapeuten
null

Marieke Jansen

PMT therapeut

Beschikbaarheid

Direct beschikbaar
Er is op dit moment geen wachtlijst


Aanmeldformulier psychomotorische therapie

Wij gebruiken de gegevens die je verstrekt via het contactformulier enkel om je vraag te beantwoorden. Wij nemen nog dezelfde dag contact met je op.