Scroll Top

EMDR therapie

EMDR | expertisecentrum | de BamBoe | Franeker

EMDR (Eye Movement Desensitization Reprocessing)

Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) is een therapeutische techniek die helpt bij het verwerken van traumatische ervaringen en andere psychische problemen. EMDR is met name effectief voor mensen die last hebben van posttraumatische stressstoornis (PTSS), maar het kan ook helpen bij angststoornissen, depressie, chronische pijn en andere emotionele problemen. Tijdens een EMDR-sessie wordt de cliënt gevraagd om zich een verontrustende gebeurtenis of emotie voor de geest te halen, terwijl de therapeut geleide oogbewegingen of andere bilaterale stimulatie toepast. Dit proces helpt de hersenen om vastgelopen herinneringen en emoties te herstructureren en te verwerken.

Effecten van EMDR

EMDR | Judith Jong | de BamBoe | GGZ | Franeker

Het effect van EMDR kan diepgaand en levensveranderend zijn. Veel cliënten ervaren een vermindering van de intensiteit van hun traumatische herinneringen, waardoor ze minder angstig en gestrest zijn. EMDR kan ook leiden tot verbeterde zelfwaardering, een beter begrip van jezelf en relaties, en een verhoogd gevoel van controle over het eigen leven. Door de traumatische ervaringen op een nieuwe manier te verwerken, kunnen cliënten vaak weerbaarder en veerkrachtiger worden. Bovendien kan EMDR relatief snel werken; sommige cliënten ervaren al na enkele sessies significante verbeteringen.

Andere klachten die vaak voorkomen zijn schrik- en vermijdingsreacties. Men spreekt dan meestal van een ‘posttraumatische stress-stoornis’ (PTSS). EMDR is eveneens bedoeld voor de behandeling van mensen met PTSS en andere traumagerelateerde angst- en stress-klachten. Dit zijn klachten die zijn ontstaan als direct gevolg van een concrete, heftige gebeurtenis, waarbij het denken eraan nog steeds een emotionele reactie oproept.

EMDR voor kinderen, jongeren en volwassenen

Bij de BamBoe bieden wij EMDR-therapie voor zowel kinderen, jongeren als volwassenen. Voor kinderen creëert onze therapeut een veilige en ondersteunende omgeving waarin zij hun ervaringen kunnen delen. We passen de EMDR-technieken aan op het ontwikkelingsniveau van het kind, zodat zij effectief kunnen herstellen van traumatische gebeurtenissen, angst en andere emotionele uitdagingen.

Voor volwassenen bieden wij een op maat gemaakte aanpak die is afgestemd op de unieke ervaringen en behoeften van elke cliënt. Onze therapeut is ervaren in het behandelen van een breed scala aan psychische problemen met behulp van EMDR. Of het nu gaat om recente trauma’s, oude wonden die opnieuw zijn opengereten, of onverklaarbare angsten en fobieën, binnen de BamBoe staan wij klaar om te helpen en het leven weer op de rails te krijgen met deze bewezen effectieve therapie.

Bij complexe PTSS waar EMDR de gewenste behandelvorm is, kan de behandelaar meedenken in de verwijzing naar een EMDR therapeut die verder gespecialiseerd is.

EMDR behandelmethoden per doelgroep

Behandelmethode Kinderen JongerenVolwassenenUitleg voor cliënt
Enkelvoudig trauma• Tijdens EMDR denk je aan een ingrijpende gebeurtenis terwijl je afgeleid wordt (bijvoorbeeld met oogbewegingen), zodat de lading van de herinnering afneemt.
Complex trauma / PTSS• Je verwerkt nare ervaringen uit het verleden die nog steeds je leven beïnvloeden, zodat je klachten zoals herbelevingen of vermijding verminderen.
Fobieën / angsten• We gebruiken EMDR om angstige reacties te verminderen door je te helpen de angstige herinnering anders te ervaren.
Negatief zelfbeeld• We gaan aan de slag met hardnekkige negatieve overtuigingen over jezelf, zodat je meer zelfvertrouwen kunt ontwikkelen.
EMDR met tekeningen/spelvorm• Voor kinderen gebruiken we EMDR op een speelse manier, bijvoorbeeld via tekenen of rollenspel, zodat het aansluit bij hun belevingswereld.
EMDR met ‘float back’ techniek• Je wordt geholpen om eerdere herinneringen op te sporen die lijken op je huidige klachten, zodat we die als ingang kunnen gebruiken voor verwerking.
EMDR met cognitieve interweaves• Tijdens EMDR stellen we gerichte vragen om denkblokkades los te maken als je vastloopt in het verwerkingsproces.

Verwijzing en vergoeding

Kinderen en jongeren (tot 18 jaar):
Kinderen en jongeren tot 18 jaar kunnen verwezen worden via de huisarts of het gebiedsteam van de gemeente. De kosten van de diagnostiek of behandeling vallen onder de Jeugdwet en worden 100% vergoed door de gemeente. Er is geen eigen bijdrage van toepassing.

Volwassenen (vanaf 18 jaar):
Volwassenen kunnen in de meeste gevallen verwezen worden door de huisarts (rechtstreeks via Zorgdomein). De kosten voor diagnostiek of behandeling worden 100% vergoed door de gecontracteerde zorgverzekeraars vanuit de basisverzekering. Het eigen risico is hierin wel van toepassing, informeer altijd vooraf bij je zorgverzekeraar.

Gecontracteerde zorgverzekeraars:

Zilveren KruisASRde FrieslandCZde Christelijke ZorgverzekeraarASRInterpolisZieZoOHRAFBTO

Gezien de oplopende wachtlijst binnen de zorg nemen we op dit moment enkel cliënten aan, verzekerd bij één van bovengenoemde gecontracteerde zorgverzekeraars.

Behandelaar

Judith Jong | Orthopedagoog dagbesteding | Zorgorganisatie de BamBoe

Judith Jong
Basis EMDR therapeut

 

Wachtlijst
De wachttijd voor deze therapievorm is op dit moment  12 – 14 weken