Scroll Top

Affectregulerende Vaktherapie

Affectregulerende therapie | de BamBoe Franeker

Bevordert gehechtheidsgedrag van het kind en vermindert gedrags- en emotionele problemen

Affectregulerende Vaktherapie is een ervaringsgerichte behandeling met als doel de zelfregulatie van kinderen of jongeren met (ernstige) gedrags- en emotionele problemen te verbeteren. Door samen met de therapeut vaktherapeutische activiteiten te doen, gericht op het waarnemen en delen van gevoelens en gedachten, leert het kind of de jongere te verwoorden wat het doet, voelt en denkt. Affectregulerende Vaktherapie wordt systemisch ingezet, ouders/verzorgers maar bijvoorbeeld ook leerkrachten kunnen actief betrokken worden bij de behandeling. Het inzetten van vak­therapeutische middelen (muziek, beeldend, drama, spel, bewegen, dans) heeft een meerwaarde in de behandeling omdat een groot deel van de behandeling op non-verbaal niveau plaatsvindt. Het hele proces heet affectregulatie omdat de onderliggende spanningen en gevoelens (affecten) altijd het uitgangspunt van de behandeling vormen. De behandeling bevordert gehechtheidsgedrag van het kind en vermindert gedrags- en emotionele problemen. Jongeren kunnen gevoelens gaan herkennen en differentiëren. Binnen de BamBoe is een getrainde ArVT therapeut werkzaam die samen met de ouders/verzorgers en het kind of de jongere een op-maat behandeling vorm geeft en hier systemisch mee aan het werk gaat.

Voor wie is Affectregulerende Vaktherapie geschikt

Affectregulerende Vaktherapie is een ontwikkelingsgerichte behandeling gericht op kinderen en jongeren van 4-18 jaar met (ernstige) gedrags- en emotionele problemen. De behandeling bevordert de zelfregulatie middels affectregulerende interventies waardoor gedrags- en emotionele problemen afnemen. Affectregulerende Vaktherapie wordt systemisch ingezet, ouders/verzorgers maar bijvoorbeeld ook leerkrachten kunnen actief betrokken worden bij de behandeling.

Affectregulerende Vaktherapie behandelmethoden per doelgroep

Behandelmethode Kinderen Jongeren VolwassenenUitleg voor cliënt
Emotieherkenning en -benoemen• Je leert gevoelens bij jezelf opmerken, herkennen en er woorden aan geven, zodat je er beter mee om kunt gaan. (Bij kinderen minder-talig).
Lichaamsgericht waarnemen van affect• Je leert signalen van spanning, onrust of emoties in je lichaam herkennen voordat ze je overspoelen.
Spanning reguleren via co-regulatie• Je ervaart hoe je samen met de therapeut spanning kunt verlagen, zodat je je weer veilig voelt in contact.
Affectregulatie via spel of creatieve expressie• Je drukt emoties uit via spel, tekenen of beweging, wat helpt om je gevoelens te ordenen en te verwerken.
Herstel van basisveiligheid in contact• We richten ons op het opbouwen van vertrouwen, zodat je leert dat contact met anderen veilig en helpend kan zijn.
Vertragen van impulsieve reacties• Je leert even stil te staan bij wat je voelt voordat je reageert, zodat je meer grip krijgt op je gedrag.
Invoegen van mentale pauze (‘stop-knop’)• Je ontwikkelt het vermogen om even afstand te nemen van heftige emoties, zodat je bewuster kunt kiezen wat je doet.
Therapeutisch spiegelen van emoties• De therapeut helpt je om te begrijpen wat je voelt en hoe je dat op een gezonde manier kunt uiten.

Verwijzing en vergoeding

Kinderen en jongeren (tot 18 jaar):
Kinderen en jongeren tot 18 jaar kunnen verwezen worden via de huisarts of het gebiedsteam van de gemeente. De kosten van de diagnostiek of behandeling vallen onder de Jeugdwet en worden 100% vergoed door de gemeente. Er is geen eigen bijdrage van toepassing.

Volwassenen (vanaf 18 jaar):
Volwassenen kunnen in de meeste gevallen verwezen worden door de huisarts (rechtstreeks via Zorgdomein). De kosten voor diagnostiek of behandeling worden 100% vergoed door de gecontracteerde zorgverzekeraars vanuit de basisverzekering. Het eigen risico is hierin wel van toepassing, informeer altijd vooraf bij je zorgverzekeraar.

Gecontracteerde zorgverzekeraars:

Zilveren KruisASRde FrieslandCZde Christelijke ZorgverzekeraarASRInterpolisZieZoOHRAFBTO

Gezien de oplopende wachtlijst binnen de zorg nemen we op dit moment enkel cliënten aan, verzekerd bij één van bovengenoemde gecontracteerde zorgverzekeraars.

Vaktherapeut(en)

Jelte Krikke | Vaktherapeut Drama | IAG | de BamBoe | Franeker

Jelte Krikke
Affectregulerende Vaktherapeut (ArVT)

 

Wachtlijst
De wachttijd voor deze therapievorm is op dit moment  +10 weken

Affectregulerende Vaktherapie (video)